Atar B2B magazin - Klub pravih domaćina
REKORDAN DEVIZNI PRILIV OD TURIZMA Ljajić: Samo u 10 meseci ove godine u Srbiji boravilo TRI MILIONA turista

REKORDAN DEVIZNI PRILIV OD TURIZMA Ljajić: Samo u 10 meseci ove godine u Srbiji boravilo TRI MILIONA turista

/ Turizam / Friday, 21 December 2018 13:44

Srbija bi do kraja godine trebalo da ostvari devizni priliv od turizma u iznosu od 1,35 milijardi evra, što je rekordan rezultat u ovom sektoru izjavio je za Politiku ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Samo u 10 meseci ove godine u Srbiji je boravilo gotovo tri miliona turista što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, polovinu posetilaca činili su gosti iz inostranstva. Stranci su najviše boravili u Beogradu, a zatim slede NOvi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, dok su domaći gosti najčešće posećivali banje i to najpre Vrnjačku Banju a onda Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik i Beograd.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA

Ljajić kaže da je Sokobanja ove godine zabeležila rast od 88 odsto po broju posetilaca i da je prvi put ove godine ušla u top pet najposećenjih destinacija u Srbiji.

- Menja se struktura gostiju u Srbiji. Kinezi su na drugom mestu po broju dolazaka - za prvih deset meseci zabeležen je rast od 104 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže Ljajić.

 

On je dodao da je velika šteta što je zatvorena linija Beograd-Peking i kazao da postoje najave da će ova linija i sledeće godine biti otvorena u sezoni, što bi , smatra bilo vrlo značajno.

 

Razlog što je prošle godine Srbiju posetilo više turista iz ove zemlje je pre svega što je Srbija ukinula vize građanima Kine.

Please publish modules in offcanvas position.